Oyun Yazarlığı
UYGULAMALI OYUN YAZARLIĞI ATÖLYESİ
UYGULAYICI: Dr. Gülşah ERDEM
Atölye Online biçimde yapılacaktır.
Haftada 2 saat olacak biçimde 10 hafta sürecektir.
Oyun yazarlığı atölyesi sahnelemeye uygun yaratıcı metinler hakkında kapsamlı bir perspektif geliştirmeyi ve uygulama çalışmalarıyla özgün dramatik metinler ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu süreçte neler yapıyoruz?
- Tiyatro tarihini bir izlek kabul ederek temel kavramlar, dramatik yapı ve karakter ilişkisini teorik boyutlarıyla ele alarak eleştirel ve üretken bir bakış açısı kazanmaya çalışıyoruz.
- Bu perspektiften hareketle tartışılan konuları seçilen metinler üzerinden örneklendirerek netleştirmeye ve kurgunun bileşenlerini yakından incelemeye çalışıyoruz.
- Tiyatro tarihinde farklı dönem ve üsluplarla yazılmış oyun metinlerini okuyoruz ve biçim farklılıkları üzerine tartışıyoruz.
- Tiyatro tarihinde dramatik metinlerin türünün en etkili örneklerini takip ederken anlatım dilini bakış açısını beğendiğimiz örnekler üzerinde duruyoruz.
- Bu oyunları neden beğeniyoruz? Bu oyunların kültürel hafızada neden yer ettiğini, onları “eşsiz” “çağdaş” ya da “etkileyici” kılan unsurların neler olduğunu konuşuyoruz. Bu sorulara cevap ararken estetik algımızı geliştirmeye ve kendi yazarlık serüvenimize dair de ipuçları elde etmeye çalışıyoruz.
- Yazma alıştırmalarına başlıyoruz. Öncelikle bir öykü oluşturma ve geliştirme alıştırmaları ile uygulama aşamasına geçiyoruz.
- Her hafta verilen ödevleri değerlendirerek öykülerimizi geliştirmeye çalışıyoruz.
- Kişiye özgü yorum ve öneriler ile öykünün dramatik metne dönüşebilmesi için yapısal ve öz niteliklerine dair değerlendirmeler yapıyoruz. Üslup, konu, biçimsel farklılıklar için kişiye özel okuma önerilerinde bulunuyoruz.
- Dramatik metni bu aşamada tüm boyutlarıyla inceliyor, zaaflarını tespit ediyor ve aksayan yönlerini geliştiriyoruz.
- Oyun metnimizi bitirmeye odaklandığımız bu son aşamada farklı üsluplardan ve teorik altyapıdan yola çıkarak öğrendiklerimiz üzerinde duruyoruz. Bu deneyimin kalıcı ve tekrar edilebilir olması üzerine değerlendirme yaparak atölyemizi sonlandırıyoruz.